Kangasalan seurakunnan keskustelufoorumi

Keskustelut => Pohdintapalsta => Aiheen aloitti: Suvi - 04.08.2006 - klo:10:40

Otsikko: Gospel
Kirjoitti: Suvi - 04.08.2006 - klo:10:40
joo elikkäs aattelin kysyä teidän mielipiteitä tälläsestä aiheesta, ku gospel... meinaan ku joittenkin (uskistenkin) mielestä gospelin kuuntelu on väärin, mut mä en ainakaan tajuu mitä väärää siinä vois olla...http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=124&conference=4500000000000466&posting=22000000017710390
 (http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=124&conference=4500000000000466&posting=22000000017710390)
Tossa on esimerkiks yks linkki josta löytyy syitä et gospel on väärää, mut se mitä tosta keskustelusta oon jaksanu lukee, ei oikeen vakuuta mua...  :-\
Joo eli tää on varsinainen aihe mut gospelista saa puhua muutenkin... :D
Otsikko: Vs: Gospel
Kirjoitti: Pinju - 04.08.2006 - klo:13:02
Öh.

"En ole mikään gospel-fani ja mun mielestä nuorten tapahtumat pyörii ihan liikaa gospelin ja bändien ympärillä, mikä vie huomion pois Sanasta."

No voi kumma. Eikö evankeliumia sitten voi levittää musiikilla .______.
Otsikko: Vs: Gospel
Kirjoitti: Suvi - 04.08.2006 - klo:15:48
...samaa mieltä, Sanaa voisi levittää gospelilla niillekin jotka eivät sen pariin muuten eksy...
Otsikko: Vs: Gospel
Kirjoitti: Roman - 04.08.2006 - klo:21:10
Kuka keskittyy sanomaan enemmän kuin musiikkiin? Hyvin harva. Ne nuoret, jotka festareilla pyörivät, ovat siellä musiikin vuoksi, eivät kuolleen Jeesuksen. Musiikilla luodaan tunnetiloja, sanat ovat toissijaisena. Ihminen voi kokea siinä kuunnellessa "tunnetta", vaikka se onkin oikeasti peräisin vaikuttavasta musiikista, ei sanomasta. Kyseinen ihminen lähtee mitä todennäköisimmin hakemaan samanlaista fiilistelyä festareilta ja ihmekokouksista, kenties lopulta johtaen kokouksiin, jossa seurakuntalaiset pyörivät lattioilla ja äännehtivät kuin eläimet. Anteeksi niille jotka käyvät kyseisissä kokouksissa.

Ääriesimerkkinä olen kuullut sellaista "gospelia", jota olisin ihan hyvin voinut kuunnella vaikka Nightwishin konsertissa. Voitte kuvitella, että sanoma jäi hyvin hämäräksi. Kun kuulet jonkun sanovan, että "tämän yhtyeen sanoma todella vakuutti", voit olla melkein varma, että kyseinen ihminen puhuu yhtyeen musiikista, ei sanomasta.
Otsikko: Vs: Gospel
Kirjoitti: Jukka^^ - 06.08.2006 - klo:10:19
Hmm.. emt. en sinällään usko että gospel-musiikki voi tuoda ihmisen uskoon, mutta uskon että kristillisillä sanoilla voi saada lohtua moneen hetkeen ja se auttaa selvittämään ihmisten kokemuksia Jumalasta. Mutta gospel-bändien työ on mielestäni vähintäänkin yhtä arvokasta kuin jonkun saarnasmiehen. Esim. The Road on kiertänyt 12v Suomea kertoen Jeesuksesta, täyspäiväsenä työnään. Ei ehkä musiikki ole tuonut ihmisiä uskoon, mutta esim. keikan jälkeen rukoileminen tai muu vastaava toiminta. Mielestäni gospel-musiikilla on erittäin paljon helpompi lähestyä ihmisiä, kuin pelkällä tiedolla, että Jeesus rakastaa. Mutta sekin on henkilökohtaista.

Väitän myös, että Romanin käsitys gospel-musiikista lienee aikasmoinen stereotypia. On idioottia ajatella, että kaikki kokevat tuon samallatavoin. Tottakai on myös niitä, jotka kuuntelevat gospelia vain hienojen sävelten takia, mutta itse en suinkaan kuulu siihen kategoriaan. Syy miksi kuuntelen suomigospelia on se, että englantia kuunnellessani en pääse kiinni sanoista, jotenka se on mulle vain sananhelinää. Suomigospelia kuunnellessa ymmärrän mistä on kyse. Siksi en kuuntele mm. ulkomaista gospelia. Ja jos kristillisellä sanomalla ei olisi mitään merkitystä ni kuuntelisin ihan yhtä hyvin Mikko Alataloa ku Terapiaa tai Rainia. Mutta ko sanat kertoo siitä, mikä o mulle tärkein ni se o kiva saada uutta spektriä omaan uskoonsa.
Otsikko: Vs: Gospel
Kirjoitti: Roman - 06.08.2006 - klo:14:39
"Väitän myös, että Romanin käsitys gospel-musiikista lienee aikasmoinen stereotypia."

Kontekstista voit nähdä, että tarkoitin lähinnä Nightwish-tyyppistä vaikutusmusiikkia, en rippikoulussa kitaraa rämpyttävää pastoria. Kaksi ääriesimerkkiä jälleen, mutta kaikkea tuolta väliltä sitten. Nuorista kuuntelijoista tekemäni yleistys taas on vain yksinkertaisesti tosiasia. Nykyään on vallalla fiilistelykulttuuri. Jos kuulut niihin harvoihin, jotka välittävät enemmän lyriikasta kuin musiikista, niin olet sitten osa vähemmistöä.
Otsikko: Vs: Gospel
Kirjoitti: martha - 06.08.2006 - klo:19:52
Määkin taidan sitten olla vähemmistöä? Kannattaa joskus kysyä ihan oikeesti ihan oikeilta ihmisiltä, että miten ne mieltää tällaset asiat. Ettei vaan tuu väärää kuvaa, tässä tapauksessa nuorista kristityistä.
Otsikko: Vs: Gospel
Kirjoitti: Roman - 06.08.2006 - klo:22:47
Minä en uskalla sanoa oletko, mutta sinä voit sen itsellesi selvittää. Ehkä oletkin erityinen. Vuosien kokemuksella kristitystä nuorisosta, ja nuorisosta yleensäkin, tuon kerroin.
Otsikko: Vs: Gospel
Kirjoitti: Jukka^^ - 06.08.2006 - klo:23:15
Pläh. Tästä vois tehdä jonku gallupin.

Väitän, että jokainen hyväksi laskettava biisi vaatii vähintään nämä kaksi asiaa:
1. Hyvät sävelet/saundit
2. Hyvät sanat

Täytyy myöntää, että tuskin kuuntelisin gospelia, jos ne ois ihan kuraa biiseinäkin. Esim. vaikka virret ovat sanomaltaan järkeviä, en niistä silti piittaa, koska sävelet/saundit ei käy korvilleni. Mutta kun saundit on kunnossa ja sanat iskee, niin mielestäni silloin nimenomaan tuo sanoma puoltaa sävelten ohitse. Se on ennen kaikkea tärkeintä. Itse harvemmin kuuntelen mm. ylistys-musiikkia juuri siksi, etteivät sanat puhuttele itseäni. Kun kuuntelen jotain muuta gospel-bändiä, ei niin ylistyspitoista, niin mulle tulee kylmiä väreitä, kun tajuan taas palasen enemmän siitä, millainen Jumala todella on.

Täytyy myöntää, että itse en pidä oksennusmusiikkia (örinämörinää), nimenomaan sellaista, josta kuulija ei saa mitään selkoa (toisaalta itse genren ystävät saavat helpommin), gospelina, sillä sanat eivät anna mitään. Sama on myös 'instrumentaali'-gospelin suhteen. Lasken gospel-musiikiksi vasta sen, kun joku sanoillaan edes viittaa Jumalaan ja ilosanomaan Jeesuksesta. Tosin gospel-genressä voi irroitella moneen suuntaan.

En tiedä vastasiko tämäkään mihinkään. Pläh.
Otsikko: Vs: Gospel
Kirjoitti: Dude - 07.08.2006 - klo:00:02
miekin oon sit vähemmistöä..:/ 
Otsikko: Vs: Gospel
Kirjoitti: martha - 08.08.2006 - klo:20:52
Heh, siihen ei taida mitään selvittelyjä tarvita, Roman. Kun sen jo tiedän. Ja ei, se ei todellakaan ole sun tehtäväs sanoo, mikä mun mielipide on:)
Romanille; ootko ollut sit nuorisotyöntekijä vai mikä, kun sulla on paljon kokemuksia kristityistä nuorista?
Otsikko: Vs: Gospel
Kirjoitti: Roman - 09.08.2006 - klo:17:28
Martha: Joku sellainen. Sieltä ne kokemukset kuitenkin tulevat. En tosin näe syytä miksi se olisi kenenkään asia mitä teen tai olen tehnyt työkseni.
Otsikko: Vs: Gospel
Kirjoitti: Jukka^^ - 10.08.2006 - klo:00:09
Mielenkiintoista vain, koska tuntuu oudolta, että joku random, jostain Suomesta, löytää jollekkin Kangasalan Seurakunnan foorumille kiusottelemaan nuoria kiperillä kysymyksillä. Tässä on koira haudattuna.
Otsikko: Vs: Gospel
Kirjoitti: Roman - 10.08.2006 - klo:23:01
Olen ihan seurakunnan jäsen, kiitos vain. En ole koskaan antanut ymmärtää muuta. Minä en edes tunne sinua, enkä halua sinun kertovan minulle itsestäsi mitään, joten anna minunkin olla.

Oletin, että täällä voin esittää minua askarruttavia kysymyksiä, ja jakaa oman tietoni. Nuorille en ole niitä osoittanut. Jos kysymykset eivät miellytä niin niihin voi jättää vastaamatta tai ne voi poistaa.

Henkilökohtaiset tiedustelut voi osoittaa sähköpostiini, mutta en tule todennäköisesti vastaamaan. Gospelista enempää?
Otsikko: Vs: Gospel
Kirjoitti: Moottorisaha - 12.08.2006 - klo:13:33
Tälleen jälkikäteen kirjoitan ,että oon ollut jo vuosia Romanin kaa samaa mieltä ,että tämä on mennyt fiilistelyksi koko homma. Katson vain parhaaksi ,että en kaikkea tietämystäni tahän lataa musiikin neurologisista, psykologisista ja psykososiaalisista vaikutuksista.
Moni sanoo ettei ne kuuntele musiikkia etusijalla vaan sanomaa. Kuitenkin näkee ,ettei se ole lähellekään edes aina sanojilla niin. Ryhmä ottaa vallan ja muut totutut tavat. Varsinkin piilotajunnan voima on mahtava. Ei vain musiikin suhteen vaan myös monen muun. Siksi aina jotkut onnistuu johdattamaan myös aina osan uskovista harhaan. He tuntevat kikat ja jos ne tiedät näät sitä paljon itsekin.
Onhan tässä se vaara ,että suorastaan kyynistyy mutta sitäkin tulee tarkkailla yhtäkaikki väitän ,että liikaa musiikilla luodaan fiiliksiä jotka on katoavaa tavaraa ja se sekotetaan henkeen vaikka kyseessä on endorfiinin aiheuttama tunne päässä. Kaikki ei ole aina sitä on sekin mahdollista muuta iso osa riippuu henkilöstä voi olla. Persoona ja se mikä sitä hallitsee vaikuttaa kuinka hän musiikin ottaa ja muun jopa hihhhuloinnin. Asiaa on kauhean vaikea lyhentää tekstinä kovin lyhyeksi preferaatiksi.
Siis kaikki voi olla tasapainoisena hyödyksi mutta mikään ei saa ruveta dominoivaan asemaan. Hedelmät sen kertoo. Jos näet homma perustuu fiiliksiin voi käydä kuten esim parille tutulle. Toisessa mies ja toisessa nainen oli naimsissa mutta koska homma perustuikin muuhun tuli niin pahat ongelmat että liitot kaatui. En sano että se musiikki sen itsenään aiheutti vaan se että oltiin siinä luulossa että uskotaan voimallisesti vaikka kysymys oli tunnekokemuksesta ennenkaikkea. Siinä oli myös muita osatekijöitä joista musiikki oli yksi hallitseva. Se oli pääosassa. Saarna 5-15min joskus jopa 30min sitten musiikkia ties kuinka kauan.
Esimerkki voi tuntua jostakusta kärjistetyltä mutta on totta.

Niin ja jatkaen Romaniin. Täällähän kirjoitetaan nikeillä koska halutaan pysyä tuntemattomana. Eikö kans ole hyvä ,että jo nuoresta oppii ajattelemaan omin aivoin eikä kaikkea vaan syötetä valmiina vauvanruokana. Tietyt asiat pitää mutta jos tappiin asti tehdään sitä ja "suojellaan" nuoria viimeiseen asti onko sekään oikea tie. Kun he oppivat edes jossakin asioissa vähän itse ajattelemaan ei kaikki huijaa heitä myöhemminkään joka asiaan On raskasta nähdä sitten kun jotkut vielä vanhempanakin menee kaiken mukana kuin mielettömät.
Sanovat kyllä paimen tietää. Bereassakin tutkittiin sanasta onko niin ja tulee rukoilla ja koetella hengessä asiat. Pyytää ekana ettei sotke oman lihan ääntä henkeen.
Otsikko: Vs: Gospel
Kirjoitti: Jukka^^ - 12.08.2006 - klo:18:00
Mitevvaa.. ei se siis huono juttu ole, että joku pitää täällä aktiivisuutta yllä, ihmetyttää vain että kuka.

Oon toki samaa mieltä, et monesti musiikki menee Jeesuksen ylitse. Mutta oon myös sitä mieltä, että se on ihan henkilökohtaista. Itselleni Jeesus on 100% tärkeämpi kuin musa. Esimerkkinä vaikka se, että jos bändimme kanssa emme tekisi gospel-musiikkia, en soittaisi siinä ollenkaan. Jos suola menettää makunsa myös musiikin suhteen, ni se o turhaa. :o
Otsikko: Vs: Gospel
Kirjoitti: Elfslayer - 12.08.2006 - klo:19:07
Niin no, minä voisin ainakin ihan hyvällä omatunnolla laulaa ihan sekulaaribändissäkin. Mielestäni gospel on ihan hyvä asia kunhan se ei ole mikään hengellisen elämän keskus.
Otsikko: Vs: Gospel
Kirjoitti: Moottorisaha - 12.08.2006 - klo:21:55
Keskustelua tästä tai mistään asiasta ei muodostu ilman aktiivisuutta. Ei niin että joku sanelee ja muut vaan lukee mutta ei kommentoi. Keskustelu on vuorovaikutusta. Myöskään ellei asiattomaksi mene. Päänaukomiseks ja tahalliseks kinaks ei saisi sensuroida.
Otsikko: Vs: Gospel
Kirjoitti: martha - 13.08.2006 - klo:20:15
Roman: en mää mitenkään pahalla tarkottanu kysyä tota, et mitä oot tehny työkses. aattelin vaan, et ois kiva tietää miten pystyt noin asoita yleistään tällä saralla, mut ilmeisesti sulla on siis jonkinnäköstä kokemusta, jonka pohjalta kirjottelet. tarkotan tätä gospel-aihetta. tarkotus ei ollu millään tavalla urkkia kuka oot. ei paljo kiinnosta, toisin kun näköjään jukkaa..:P
Otsikko: Vs: Gospel
Kirjoitti: Suvi - 14.08.2006 - klo:15:45
täällä näytään perustelevan gospelin huonoutta sillä että sanoma jää musiikin varjon... onhan se toki todella surkeaa jos niin käy... entäs jos ei syystä tai toisesta pääse/ehdi tms. seurakunnan toimintaan ja kuuntelee kuitenkin gospelia...eikö ole kuitenkin parempi että kuulee edes sitä kautta jotain mikä voi vahvistaa uskoa? ..tietenkin myös Sana ja rukous vahvistaa uskoa... mut ainakin henk. koht. gospel auttaa, jos on huono päivä, uskoon et Jumala on olemassa ja Jeesus myös...
ai niin, oon myös niitä poikkeuksii jotka kuuntelee enemmän sanoja ku musaa!
Otsikko: Vs: Gospel
Kirjoitti: Dude - 14.08.2006 - klo:17:53
tuleehan kaikki ristirockiin 26.8 tampereelle kuunteleen gospelii?tuleeeko romankin?
Otsikko: Vs: Gospel
Kirjoitti: Suvi - 14.08.2006 - klo:18:07
jos vaan ehtii, pahasti pelkään kuitenki etten ehdi...
Otsikko: Vs: Gospel
Kirjoitti: Tiitu - 16.08.2006 - klo:22:28
Saaks sinne tulla yksi vähän vanhempikin gospelia PALJON kuunteleva?  ;)

Tuli vain mieleeni, että itse kuuntelen gospelia eniten yksin ajaessani etenkin pitempiä matkoja. (Silloin saan laulaa täysillä mukana vaurioittamatta lähimmäisteni korvia.) Käydystä keskustelusta sain kumminkin sellaisen mielikuvan, että muut puhuvat ainoastaan (?) festareista ja muista suurista tapahtumista gospelin yhteydessä? Olenko siis jotenkin poikkeava...? Jäin miettimään, miten paljon minä yksikseni "fiilistelen" kiittäessäni Jumalaa laulaen ja onko se nyt sitten paha juttu loppujen lopuksi...
Otsikko: Vs: Gospel
Kirjoitti: Suvi - 17.08.2006 - klo:15:43
...mä ainakaan en puhunu ainoostaan festareista, sillä kuuntelen gospelia enemmän muualla ku konserteissa...
Otsikko: Vs: Gospel
Kirjoitti: Jäämies - 17.08.2006 - klo:23:57
Eiköhän tuo ole jokaisen oma asia kuka on ja millaisista taustoista tulee... Minulle on ihan sama kuka kirjoittaa kunhan pysyy asiassa..

Itse koen gospelin kuuntelun(/mukana laulamisen yksin ollessa) vähän kuin rukouksena... On erittäin hienoa kuunnella vaikuttavaa biisiä ja laulaa mukana. Kuuntelen pääasiassa gospelia ja biisit on hyviä. Saundeista kuulee, et bändit vois menestyä maallisellakin saralla(kuten Juha Tapio & BNH) mut lyriikat taitaa kuitenkin olla aikamoinen tabu. Maalliset radiot varmaan ajattelevat, että kukaan ei halua kuunnella gospelia. Siinähän lauletaan Jeesuksesta ja uskosta.. Ei sellasia voi koko suomelle soittaa. Pysyköön ne biisit ihan omanaan. Mielestäni asian ei tulisi olla näin. Jokaisen kuuluu tietää Jeesuksesta ja musiikki on mitä mainioin keino.

Festareille menen toki meiningin takia, mutta enimmäkseen ohjelman ja etenkin sanoman vuoksi. On kiva kuulla kun joku todistaa tai laulaa Jeesukesta ja levittää evankeliumia..

Tämmöinen avautuminen tällä kertaa :D
Otsikko: Vs: Gospel
Kirjoitti: Dude - 18.08.2006 - klo:19:09
Tiitu,tottakai sinne saa tulla pikkasen vanhempikin eli "ikiteinitkin" tervetulleita:) ;) :P
Otsikko: Vs: Gospel
Kirjoitti: Jukka^^ - 19.08.2006 - klo:11:22
Onhan noista festareista syntynyt eräänlainen 'kultti-meno' ja monesti sielä pyritään saamaan eräänlaista hengellistä tyydystystä kokemusten avulla. Itseäni jurpii festareiden ylistysbändit. Tämä on oma henk. koht. mielipiteeni ja en vaan kestä kattella sitä ko porukka fiilistelee ja nostaa käsiä ilmaan ja elää jonkinlaista hurmoshenkisyyttä. Tottakai jos joku sitä haluaa tehdä ja kokee, että se vahvistaa uskoaan, niin totta mooses!

Mutta itse kuulun siihen porukkaan, joka mieluummin hilluu jossakin kuunnellen lyriikoita ja ETENKIN bändien pitämiä spiikkejä. Arvostan todella sitä, kun bändiläiset todistavat ja puhuvat sanoman tärkeydestä, eikä niinkään musiikin. Mutta oli miten hyvä sanoma, eivät nuo bändit tuonne huipulle pääse, ilman hyviä säveliä. Se aiheuttaa kahnausta, mutta toisaalta se myös on kuin piste i:n päälle, ko sekä sävelet että sanoma toimii.

Mitä tulee kuuntelijoihin niin olen sitä mieltä, että kukin kuuntelija määräytyy osittain persoonallisuutensakin mukaan. Joku ujompi kuuntelee mieluummin yksikseen pimeässä huoneessa kospelia ja sitten taas ns. [sarcasm]'himouskovainen/kaikkiruokainen/Jumalasta seuraava'[/sarcasm] tyyppi taas heiluu ja jo melkein koskettaa bändiläisiä ja on eräänlaisessa ulottuvuudessa musiikin kanssa :D:D.. (lol)
Otsikko: Vs: Gospel
Kirjoitti: Tiitu - 02.10.2006 - klo:13:05
Apua... Mä mokasin... Nostin eilen kättäni iltakirkossa... ;)

Ei vaiskaan. Jäin miettimään, onko "meidän kirkossa" tilaa kaikille olla oma itsensä. Vai onko pakko sovittautua siihen muottiin, joka on annettu tai sitten vaihtaa seurakuntayhteyttä? Olen nyt vähän kapinallinen, sallikaa se minulle... pliis!
Otsikko: Vs: Gospel
Kirjoitti: Moottorisaha - 04.10.2006 - klo:13:01
Niin muuttuuko kaikki aina vaihtamallakaan? Mene ja tiedä. Yksi tykkää toinen ei.Pitää vaan muistaa ,että joskus käytetään tilaisuuksissa nlp:tä.

Tässä ei nyttemin kun oon miettinyt pitäis heti lähteä sanoon onko toinen täys hihhuli ja vaan musiikin takia paikalla. Se on tapauskohtainen asia.