Tuoreimmat viestit

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Nettipappi / Merkin pyytäminen Jumalalta
« Uusin viesti kirjoittanut Kyselyikä 12.09.2018 - klo:16:48 »
Olen miettinyt, onko merkin pyytäminen Raamatullista vai ei. Voinko pyytää merkkien kautta ratkaisuja elämän suuriin valintatilanteisiin?

 Entä voiko merkkejä pyytää ohjaamaan suuntaa, jos omatuntoa vaivaa vaativa yliminä, eikä ihminen tiedä onko vaatimukset itse keksittyjä vai Jumalan vaatimus? Esimerkiksi jos koen omassatunnossani, että minun täytyy luopua valokuvista ja kuvaamisesta  ja rukoilen välitöntä vastausta siihen onko näin. Jos saan pyytämäni merkin välittömästi (siis sellaisen mikä epätodennäköisesti muuten tapahtuisi), voinko luottaa täysin, että se on merkki Jumalalta ja minun on lopetettava harrastus? Vai tuleeko kuunnella omaatuntoa, vaikka se olisi ristiriidassa merkin kanssa?

Merkkien hakeminen hämmentää. Itseäni hämmentää "mätsäävän merkin" saamisen ohella liuta oheiskysymyksiä:
-voiko rukoiltavan merkin toteutuminen olla sittenkin sattumaa?
-salliiko Jumala sattumaa? Onko sattumaa edes olemassa?
-salliiko Jumala sattuman tapahtuvan varsikin silloin, jos merkkiä rukoilee sydämestään ja Jeesuksen nimessä?
-haenko vertaistuella vahvistusta merkin kumoamiselle? Eli sille, ettei tarvitsisi toimia merkin mukaisesti?
-onko vihtahousulla mitään sallittua toimintavaltaa jos pyyntö merkistä on suunnattu rukouksessa Jumalalle?

Kiitos jos jaksat vastata kysymykseeni.
12
Nettipappi / Vs: Kasvissyönti vastaan sekasyönti
« Uusin viesti kirjoittanut Nettipappi Marko 26.08.2018 - klo:15:34 »
Hei Jenni,

Esitelmäsi on mennyt jo aikaa sitten. Itseäni kovin hävettää, kuinka harvoin täällä keskustelufoorumilla ehdin nykyisin vierailla. Mutta etiikan esitelmät näyttävät olevan vakioaihe vuosittain, joten ehkä vastaukseni palvelee jotakuta seuraavien vuosien pakertajaa - tai muuten vain foorumilla vierailevaa asiasta kiinnostunutta.

Kasvissyönti, terveellisyys ja ympäristökysymykset ovat asiakokonaisuus, joka Raamatun tai kristillisen kirkon historian aikana ei ole ollut koskaan aikaisemmin esillä samalla tavalla kuin nykyään. Siksi kannanotot aihepiirin äärellä ovat uusia, eikä Raamatusta ole löydettävissä juuri sellaista kysymyksenasettelua, joka meitä historian tässä hetkessä puhuttelisi ja kiinnostaisi kovasti.

Raamatussa on pari kohtaa, jossa vertaillaan kasvissyöntiä ja lihansyöntiä, mutta niissä ei ole alkuunkaan kyse tehotuotannon tai terveellisyyden näkökulmista eikä edes eettisyydestä. Kaikki kiertyy hengellisyyden ja epäjumalanpalveluksen ympärille. Uuden testamentin aikaisessa Rooman valtakunnassa kaikki liha oli käytännössä teurastettu epäjumalien temppelissä uhrina ennen kuin se tuotiin lihakauppoihin myytäväksi. Sen vuoksi kristityt ja erityisesti juutalaistaustaiset kristityt olivat huolissaan siitä, onko hengellisesti oikein syödä epäjumalille uhrattua lihaa. Siihen kysymykseen annetaan hyvin selkeitä vastauksia:

Hyväksykää joukkoonne myös sellainen, joka on uskossaan heikko, älkääkä ruvetko kiistelemään mielipiteistä. Joku katsoo voivansa syödä kaikkea, mutta heikkouskoinen syö vain kasviksia. Joka syö kaikkea, älköön halveksiko sitä joka ei syö, ja joka taas ei syö kaikkea, älköön tuomitko sitä joka syö. Onhan Jumala ottanut omakseen hänetkin. (Room. 14:1-3)

Tässä kohdassa on siis kyse epäjumalille uhratusta lihasta - ei lihansyönnistä ylipäätään. Tuota uhrilihan syömistä koskevia juttuja olen sivunnut mm. näissä ketjuissa: Veriruoat ja Ehdonvallanasiat.

Yksi kasvissyöntiin liittyvä kohta löytyy, jossa edelleen tärkeimpänä pointtina on juutalaisten nuorukaisten halu välttää epäjumalille uhratusta lihasta saastumista, mutta siinä on sivulauseissa mainittu myös terveydellisiä näkökulmia.

Daniel kuitenkin päätti, ettei saastuttaisi itseään kuninkaan pöydän herkuilla ja viineillä, ja hän pyysi ylieunukilta lupaa, ettei hänen tarvitsisi sitä tehdä. Jumala oli antanut Danielin päästä ylieunukin suosioon ja ystävyyteen, mutta ylieunukki sanoi Danielille: "Kuningas itse on määrännyt teidän ruokanne ja juomanne. Pelkään hänen näkevän, että kasvonne ovat kalpeammat kuin toisten teidän ikäistenne poikien, ja silloin minä teidän takianne joudun hengelläni vastaamaan asiasta kuninkaalle." Daniel sanoi valvojalle, jonka ylieunukki oli määrännyt pitämään huolta Danielista, Hananjasta, Misaelista ja Asarjasta: "Saisimmeko sentään koettaa kymmenen päivän ajan. Antakaa meille pelkkiä kasviksia syötäväksi ja vain vettä juotavaksi. Katsotaan sitten, miltä me näytämme ja miltä näyttävät ne pojat, jotka syövät herkkuja kuninkaan pöydästä. Tee sen jälkeen palvelijoillesi niin kuin parhaaksi näet." Valvoja suostui tähän ja antoi heille kymmenen päivää aikaa. Kymmenen päivän kuluttua he näyttivät paljon terveemmiltä kuin ne pojat, jotka olivat saaneet ruokansa kuninkaan pöydästä. Niin valvoja jätti pois kuninkaan pöydän herkut ja juomaksi määrätyn viinin ja antoi heille vain kasviksia. (Dan. 1:8-16)

Danielin ja hänen ystäviensä tapauksessa koitui jopa terveydelliseksi siunaukseksi, kun he pysyivät erossa epäjumalille uhratusta lihasta ja juutalaisten puhtaussäädösten vastaisista ruuista. Tämä ei kuitenkaan toimi millään tavalla suoraan siirrettynä esimerkiksi suomalaiseen ympäristöön ja kristinuskoon. Kertomuksen opetus on siunauksessa, joka koitui juutalaisille annettujen käskyjen noudattamisesta, ei niistä kasviksista itsestään.

Ainoat raamatunkohdat, jotka mielestäni antavat meille ratkaisevia ohjeita ruokavalion suhteen, löytyvät luomiskertomuksesta ja vedenpaisumuskertomuksesta. Paratiisissa oli kaikki täydellisesti. Siellä varmuudella pärjättiin pelkällä kasvisruualla.

Jumala sanoi vielä: "Minä annan teille kaikki siementä tekevät kasvit, joita maan päällä on, ja kaikki puut, joissa on siementä kantavat hedelmät. Olkoot ne teidän ravintonanne. Ja villieläimille ja taivaan linnuille ja kaikelle, mikä maan päällä elää ja liikkuu, minä annan ravinnoksi vihreät kasvit." Niin tapahtui. (1. Moos. 1:29-30)

Paratiisista karkoittamisen ja vedenpaisumuksen jälkeen ohjetta laajennettiin.

Teidän ravintonanne olkoot kaikki olennot, jotka elävät ja liikkuvat. Ne kaikki minä annan nyt teille, niin kuin annoin teille vihreät kasvit. (1. Moos. 9:3)

Lähtökohtaisesti Jumala ei ole siis kieltänyt lihansyöntiä. Päinvastoin Raamatussa monin tavoin runsaat pöydät ovat yksi monista Jumalan siunauksen ilmenemisen muodoista. Hyvin tärkeää on kuitenkin huomata, että lihaa ei syöty siihen aikaan missään tapauksessa samassa mittakaavassa kuin nykyään. Keskimääräiselle kansalaiselle liha oli juhlaruoka ja harvinaisempi herkku. Nykyään lihansyönti on saavuttanut aivan eri kertaluokan kuin silloin. Kasviksia syödään epäterveellisen vähän, lihaa syödään epäterveellisen paljon ja kysymykset lihantuotannon eettisyydestä ja ympäristöystävällisyydestä ovat nousseet pintaan. Loppujen lopuksi kysymys kasvissyönnin ja lihansyönnin valinnoista palautuu aivan ensimmäisiin ihmisille annettuihin ohjeisiin.

Jumala siunasi heidät ja sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne. Vallitkaa meren kaloja, taivaan lintuja ja kaikkea, mikä maan päällä elää ja liikkuu." (1. Moos. 1:28)

Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään ja varjelemaan sitä. (1. Moos. 2:15)


Jumala on antanut ihmiselle viisauden. Sitä viisautta voi käyttää ihmisen ja luomakunnan parhaaksi tai vahingoksi. Eikä ole kovin vaikea huomata, että monella tapaa ihminen on kyllä täyttänyt maan, ottanut sen haltuunsa ja tehoviljellyt. Mutta varjeleminen on jäänyt huomattavan vähälle. Luontoa ei olla osattu varjella eikä myöskään ihmisen terveyttä.

Opillisesti lihansyönnin ja kasvissyönnin suhteen voidaan sanoa vain se, mitä Jeesuskin sanoi: "Kaikki ruoka on puhdasta ja sallittua". Mutta kun otetaan mukaan ihmisen tehtävä varjella luomakuntaa - ihmiskunta mukaan lukien - sitä tehtävää ei ole hoidettu parhaalla mahdollisella tavalla. Kelpo kristitty nauttii siis kaikesta Jumalan sallimasta hyvästä, mutta hoitaa myös tehtäväänsä luomakunnan parhaaksi.
13
Pohdintapalsta / Vs: Kannabis
« Uusin viesti kirjoittanut exkannabisti 15.07.2018 - klo:01:21 »
Tänne eksyin etsiessä tietoa netistä mutta ei mikään vastaus tyydytä, miksi Jumala loi kannabiksen..lääkkeeksi?nautinnoksi?jotkut sanoo että kasvaahan tuolla sieniäkin etkä niitä syö mutta se on vähä köykänen argumentti kun alkoholikin tehdään oikein tekemällä marjoista ja kannabiksen kukintoa voidaan kuivata ja vaikka käyttää syömällä niin ei keuhkotkaan kärsi.. alan kallistua kohta siihen että kannabis on okei nautinto välillä (jos ois laillilsta) silleen että se ei häiritse arkea työtä tai Jumala-suhdetta ..eli jos pyhittää kannabiksen käytön niin miksi sitten vielä soimattaisiin siitä mistä kiittäen nauttii? Uskotko Jumalan sanaan että "Herran on maa ja kaikki, mitä siinä on, maanpiiri ja ne, jotka siinä asuvat. "..eli kannabiskin on Herran ja meille on annettu kaikki kasvit jne käyttöömme joten kiitosmielellä vain nauttii kun sellainen on annettu kunhan se ei vallitse ihmistä, mene Jumalan edelle taikka jos tietää ettei kannata jos on ollut riippuvainen.. Niiin ja tietty jos se on lankeemukseksi jollekkin muulle niin siinä tapauksessa kieltäytyy siitä, näin mä näkisin asian =)
14
Nettipappi / Vs: Milloin olen uskossa?
« Uusin viesti kirjoittanut Nettipappi Marko 04.07.2018 - klo:18:26 »
Hei Cata,

Vastaukseni on nyt todella lyhyt, mutta toivottavasti se osuu kohteeseensa.

Täytyyhän myös sanoa Pyhässä Hengessä Jeesuksen olevan Herra ja sydämellään uskoa Hänen olevan Jumalan Poika. En oikein pysty sanomaan Pyhässä Hengessä tuota. Pystyn kyllä sanomaan, mutten Pyhässä Hengessä.

Sinun suurin ongelmasi on se, että käännät tässä Raamatun tekstin väärinpäin. Kohta, johon viittaat, on tämä: Siksi sanon teille selvästi, että kukaan, joka puhuu Jumalan Hengen valtaamana, ei voi sanoa: "Jeesus on kirottu." Kukaan ei myöskään voi sanoa: "Jeesus on Herra", muuten kuin Pyhän Hengen vaikutuksesta. (1. Kor. 12:3) Sinä ajattelet, että tuossa sanotaan: "Ei riitä, että sanoo Jeesuksen olevan Herra, vaan pitää pystyä sanomaan se Pyhässä Hengessä". Mutta ei siinä niin sanota. Siinä sanotaan: "jos pystyt sanomaan, että Jeesus on sinun Herrasi, se tapahtuu vain Pyhän Hengen vaikutuksesta".

Minulle tulee vaikutelma, että sinulla on joku itse tehty raja sille, milloin Pyhä Henki toimii riittävän suurella voimakkuudella. Tällainen on vaarallista, koska silloin sinä alat vaatia Pyhältä Hengeltä riittävän suuria suorituksia, jotka kelpaavat sinulle. Uskon voima ja suuruus on erityinen armolahja, jolloin Pyhä Henki antaa aivan erityisen uskon ja ihmeiden tekemisen voiman. Pelastavassa uskossa sen sijaan tärkeintä on uskon kohde eikä uskon määrä.

Mutta miksi me sitten pyydämme Herralta syntimme anteeksi, jos Jeesuksen ristinkuolema on meidät synneistä pelastanut?

Syntien anteeksi pyytäminen on yksi armon tuntemisessa kasvamisen tapa. Ihminen, joka ajattelee: "Olen kerran saanut syntini anteeksi, ja se riittää", ei kohta enää tarvitse anteeksiantoa. Hän ajattelee, että se ensimmäinen anteeksianto teki hänestä jo riittävän hyvän. Mutta anteeksianto ei ole sitä, että ihmisestä tulee synnitön. Anteeksianto on sitä, että tehdyistä virheistä ei enää syytetä.

Jokainen kristitty tekee päivittäin isoja ja pieniä syntejä. Siksi tarvitaan myös päivittäistä muistutusta siihen, että Jeesuksen ansiosta jokainen päivä on myös armon alla elämistä. Pyytämällä anteeksi, kristitty saa anteeksi. Lisäksi anteeksipyyntö on kristitylle muistutus oikeasta suhteesta Jumalaan.
15
Nettipappi / Vs: Milloin olen uskossa?
« Uusin viesti kirjoittanut Cata 01.07.2018 - klo:07:43 »
Hei Marko!
Minulla on toinenkin kysymys. Sanoit, että silloin on uskossa kun uskoo Jeesuksen olevan Jumalan Poika joka kuoli syntiemme, myös minun syntini, tähden. Ja kun luottaa siihen että ainoastaan Jeesuksen ristikuolema voi minut synneistäni pelastaa. Mutta miksi me sitten pyydämme Herralta syntimme anteeksi, jos Jeesuksen ristinkuolema on meidät synneistä pelastanut?
Voitko vastata mahd nopeasti? Kiitos.
16
Nettipappi / Vs: Milloin olen uskossa?
« Uusin viesti kirjoittanut Cata 30.06.2018 - klo:14:05 »
Hei Marjo!
Sanon tämän nyt lyhyesti. Olen pienempänä ollut uskossa, mutta sitten jotenkin lähdin pois Jumalan luota. Haluan nyt tulla taas uskoon, olen pyytänyt syntejäni anteeksi. Täytyyhän myös sanoa Pyhässä Hengessä Jeesuksen olevan Herra ja sydämellään uskoa Hänen olevan Jumalan Poika. En oikein pysty sanomaan Pyhässä Hengessä tuota. Pystyn kyllä sanomaan, mutten Pyhässä Hengessä. Olen pyytänyt Jeesukselta apua, että auttaisi minua, että pystyisin sen Pyhässä Hengessä sanomaan, että Herra antaisi minulle sen Pyhän Hengen, jotta pystyisin Pyhässä Hengessä sanomaan Jeesuksen olevan Herra. Saattaa kuulostaa sekavalta, mutten osaa selittää mitenkään järkevästi. Jumalahan valitsee itse omansa. Entä jos en kuulukaan Herran omiin, eikä Hän aio valita minua. Pelkään, etten pelastu.

Olisi kiva jos pystyisit vastata mahd. nopeasti. Olen pyytänyt Herralta apua mutta olisi kiva jos sinäkin voisit avata tätä minulle.
17
Yleinen Keskustelualue / Postituspalvelu?
« Uusin viesti kirjoittanut JANNaaa 20.06.2018 - klo:18:20 »
Moikka! Tarttisin postituspalvelua vähän erityisempään postiin. Tärkeimpiä ois, että firma pystyis konepostitukseen ja muovitukseen. Onko kukaan postittanut näiden firmojen avulla ja onko homma toiminut hyvin? www.niemikoti.fi tai www.promail.fi ??
18
Nettipappi / Vs: Motiivi tehdä Jumalan valtakunnan työtä
« Uusin viesti kirjoittanut Nimimerkki1 25.05.2018 - klo:21:24 »
Ja taas: nyt loppui kolmaskin tehtävistä. Enää yksi Jumalan valtakunnan palvelustehtävä jäljellä. Jumala on siihen tiedon sanojen tai profetian kautta aikoinaan kutsunut. Mutta mistä tietää, milloin Jumala haluaa meidän lopettavan tuon ainoan palvelustehtävämme?
19
Nettipappi / Vs: Motiivi tehdä Jumalan valtakunnan työtä
« Uusin viesti kirjoittanut Nimimerkki1 05.05.2018 - klo:20:33 »
Vastaus on viipynyt ja tilanne on muuttunut. Minulla ei ole enää sitä noloa syntiä elämässä, jota peittelemään otin tuon Jumalan valtakunnan työtehtävän vastaan. Tai siis tarjosin itseäni siihen. Hoidin sen kyllä kunnialla, mutta motiivi oli väärä. Olen sittemmin lopettanut tuon peitetehtävän.
En ole enää myöskään siinä toisessa tehtävässä, jossa olin auttamassa.
Nyt on jäljellä vain ne kaksi tehtävää, joihin Jumala on minut kutsunut. Tuntuu mukavalta tehdä oikein ja kivi on vierähtänyt sydämeltä, kun ei tarvitse enää teennäisesti peitellä syntiä hurskaalla toiminnalla.
20
Nettipappi / Vs: Uskonnon tutkielma
« Uusin viesti kirjoittanut Nettipappi Marko 29.04.2018 - klo:18:40 »
Hei Horsegirl,

Olen kovin pahoillani, että vastaukseni ei ehtinyt varmasti ajoissa. Olen ollut poissa tältä foorumilta tosi paljon, kun työaikani on nykyään niin suppea, ja nettipapin työlle ei ole jäänyt tämän vuoden puolella juurikaan aikaa. Toivottavasti satuit löytämään yllä olevan listauksen täältä foorumilta jo. Siinä on aika kattavasti jo muutamia etiikan esitelmän aiheita, joihin on minulta kyselty näkemyksiä.
Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 10