Nettipappi.net

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - pyrski

Sivuja: 1 2 3 4 5 ... 34
31
Pohdintapalsta / Vs: Sateenkaarimessu
« : 05.07.2011 - klo:04:11 »
Niin. Kyllä minusta onkin vaarallista, jos jollakin lähetysjärjestöllä on agendassaan homovastaisuus.

Tähän väitteeseen kaipaisin hieman perusteluja...

32
Pohdintapalsta / Vs: demonien karkoitus
« : 09.05.2011 - klo:20:34 »
Mitä tähän vastaan perustuu Jorge Ríosin, Missionuorten Puerto Madrynin keskuksen johtajan antamaan opetukseen maaliskuussa 2011. Kaikkeen opetukseen ei löydy suoraa raamatunkohtaa, joka vahvistaisi asian, vaan osa perustuu laajaan kokemukseen. Näin ollen nämä asiat on hyvä koetella kysyen viisautta Pyhältä Hengeltä.

Olen tässä jäsennellyt asiota, yrittäen tehdä ne selvemmiksi. Kyse ei kuitenkaan ole mistään salatiedosta tai "step by step" -oppaasta. Henkivaltoja vastaan taistellessamme katseemme tulee aina olla kiinnittynyt Kristukseen yksin.

1. Missä asioissa ja miten henkivaltojen (demonien) vaikutus näkyy ihmisessä?

Demonien vaikutus voi olla ihmisessä vahvempaa tai heikompaa, riippuen siitä, kuinka paljon niille on annettu tilaa. Käytännössä on havaittu, että demonien vaikutus voi olla ihmisessä neljällä eri tasolla:
1) demonien riivaama - demonit ottavat vallan ihmisen elämästä tai jostain elämän osa-alueista. (esim. Luuk. 4: 33-37)
2) demonien ahdistama - kiusaukset, ajatukset, äänet jotka eivät tule ihmisestä itsestään vaan ulkopuolelta.
3) demonien vaivaama - kuten kuningas Saul oli (1. Sam. 13:14)
4) demonien kutsuminen elämään - demonit ottavat yliluonnollisen vallan ihmisestä, koska hän tietoisesti valitsee sielunvihollisen Jumalan sijaan ja antaa täysin tietoisesti kaikki oikeutensa sielunviholliselle.

Tästä lyhyestä yhteenvedosta voimme siis huomata, että demonien vaikutus ei aina ole yliluonnollisen näköistä tai selvää riivausta, vaan ne tahtovat tuhota elämän monella muullakin tavalla.

Lainaus
2. Miten tehdään erotteludiagnoosi esimerkiksi psyykkisen sairauden ja demonisen possession välillä?

Erittäin hyvä ja tärkeä kysymys. Uskon, että tässä asiassa Pyhä Henki on avainasemassa. Hän antaa viisauden ja ymmärryksen. Joka tapauksessa kaikki yliluonnollinen käytös, joka ei ole lähtöisin Jumalan hengestä pitäisi herättää ajattelemaan... Myös tuo Moottorisahan kommentti, että siinä vaiheessa kun muut keinot on käytetty, antaa suuntaa. Ei tietenkään aina. En usko, että AIDS on demoni, vaikka siihen ei lääkettä myydäkään. Mutta ymmärrätte varmaan pointin. Jos ongelmien syy tuntuu olevan jossain muualla kuin fyysisessä ja psyykkisessä elämässä on syytä tutkistella myös hengellistä elämää.
    Itse uskon, että selvin merkki on manifestaatiot, jotka tapahtuvat tilanteissa, jossa Jeesuksen nimi ja Hänen läsnäolonsa ovat voimakkaita.

Lainaus
3. Miten varsinainen henkien ulosajo suoritetaan. Kuinka kauan varsinainen ulosajoseremonia kestää ja mitä se sisältää?

Tässä on varmasti eri käytäntöjä, mutta seuraavat kohdat on tärkeitä sisällyttää prosessiin jollain tapaa. Perusasiat pitää tietenkin olla kunnossa: ulosajoa ei voi tehdä ihminen itselleen, vaan siihen tarvitaan toinen (mielellään useampi vakaa kristitty) rukoilemaan. Ulosajoa ei voi suoritta, ellei ihminen tahdo olla vapaa. Demonien valta perustuu siihen, että niille on tietoisesti ja teoilla ja asenteilla annettu valtaa. Jos ihminen ei tahdo olla niistä vapaa, ei kukaan muukaan voi häntä niistä vapauttaa. Mutta tässä tärkeitä kohtia.
- tunnistaa asiat, jotka ovat mahdollisesti sallineet demonien vaikutuksen elämään (tietyt synnit, "perimä", kaikenlainen hyväksikäyttö, itsetuho, anteeksiantamattomuus jne jne.)
- tahto olla vapaa demoneista, niin kuin jo aiemmin kirjoitin
- Jeesuksen Kristuksen tunnustaminen herraksi kaikilla elämän osa-alueilla.
- täydellinen rehellisyys Jumalan ja sielunhoitajien edessä.
- täydellinen tunnustaminen, niin ettei mitään syntejä tai muuta jää tietoisesti salaan
- kääntyminen ja sanoutuminen irti vihollisen juonista ja valheista
- katuminen asioista ja ajatuksista
- anteeksiantaminen toisille ja muille.


Henkivallat ovat todellisuutta, mutta meidän katseemme ei tule olla kiinnittynyt niihin. Joka tapauksessa Jeesus on antanut meille voiman karkoittaa demoneja hänen nimessään ja jopa kutsunut meidät tähän tehtävään. Näin ollen, kristittyjen tulisi olla valmiita täyttämään tämä tehtävä, milloin ikinä sitä vaativia tilanteita tulee vastaan. Ei puoskaroiden ja meuhkaten, mutta rakkaudella tuoden ihmisiä pimeydestä valoon.

Kirja jota suosittelen asioista kiinnostuneille on Päivi Niemen ja Matti Kankaanniemen "Voimat vastakkain". Kirja analysoi rehellisesti ja jalat maassa -asenteella herätyskristillisyyden suhtautumista demoneihin.


Toivon ja rukoilen, että tämä vastaus on enemmänkin rohkaisemassa ja antamassa työkaluja asian käsittelyyn kuin pelottamassa tai ahdistamassa ketään. Ennen kaikkea taistelu vihollista vastaan tapahtuu suurimmaksi osaksi päivittäisessä elämässämme: ajatuksissamme, asenteissamme ja sanoissamme. Kun vaeltaa rehellisesti Jumalaa seuraten ja valvoen näitä elämän osa-alueita, pääsee pitkälle :)

33
Pohdintapalsta / Vs: uskovaiselle sopimatonta
« : 29.12.2010 - klo:19:40 »
Ihmeellistä tämä uskovien logiikka. Oman likaisen mielikuvituksen syy onkin se toinen ihminen jota himoiten katsotaan.

No burkhat käyttöön vaan, sillähän likainen mielikuvitus puhdistuu.

Joidenkin logiikka todella menee noin ja olen tuohon törmännyt usein, niin kuin jo aiemmin kirjoitin. Siksi kirjoitinkin pitkän viestin jossa koitin esitellä vähän molempien osapuolten rooleja ja vastuuta. Tässä siitä vielä lainaus, josset tullut lukeneeksi.  :)

Miehet ovat huomattavasti naisia visuaalisempia ja näin ollen myös saavat helpommin kiksejä ja kiusauksia vastakkaisen sukupuolen paljastavasta pukeutumisesta. Uskonkin, että jos kristityt naiset ja tytöt todella ymmärtäisivät tämän, he haluaisivat tehdä enemmän yhteistyötä ja pitää huolta pukeutumisensa siveellisyydestä.

Haluaisin kuitenkin muistuttaa, että tässäkin asiassa vastuu on miehellä itsellään, eikä naisella. Mies voi aina kääntää katseensa pois. Tai estää mieltään harhailemasta. Tai olla tuijottamatta. Eli turha naisilta on vaatia mitään muslimikaapujakaan, miehellä se vastuu käytöksestä on. Mutta arvostan sitä, jos kristityt naiset haluavat auttaa miehiä puhtauden kilvoittelussa pukeutumalla hillitysti.

Eli paha siitä mitään sääntöä on tehdä. Pikemminkin on kyse, kuinka jokainen voisi toteuttaa Paavalin ohjetta: "Osoittakaa toisillenne lämmintä veljesrakkautta, kunnioittakaa kilvan toinen toistanne." (Room. 12:10) Toista voi kunnioittaa pukeutumalla niin, että ei suotta saata tätä kiusaukseen. Toisaalta kunnioittamista on ennen kaikkea siveellinen käytös ja siveelliset ajatukset toista kohtaan, tämän pukeutumisesta riippumatta.

Eli jokainen vastaa omista synneistään, mutta pukeutuminen on mielestäni parhaimmillaan oman itsensä toteuttamista kuitenkin toisen heikkouksia kunnioittaen. :)

34
Pohdintapalsta / Vs: Jeesus vs. Päivi Räsänen
« : 26.12.2010 - klo:01:39 »
Toisaalta tuolla jutulla saattaa hyvinkin olla positiivinen vaikutus. Vaikka kirjoitus (tai siis kirja, josta artikkeli kertoo) tuntuukin olevan äärimmilleen vietyä ristin teologiaa, se haastaa jokaista miettimään, minkälainen Jeesus todella oli. Nimittäin tosiasia on, että nykyaikamme ja alttaritaulujemme kuvat harvoin vastaavat Raamatun Jeesusta. Sanat "vihattu ja pelätty anarkisti" tavallaan lämmittivät mieltäni. Tämä puoli tuntuu unohtuvan aivan liian usein!

Eniten minua jäi harmittamaan tämä virhe:
Lainaus
Hän ei vaatinut ketään katumaan syntejään eikä jättämään syntistä elämäänsä.

Raamatussa Jeesus kyllä aivan selvästi vaatii ja kehottaa ihmisiä kääntymään ja katumukseen. Se ei kuitenkaan ketään pelasta, vaikka sitä ihmiseltä vaaditaankin. Jumala pelastaa.

Itse toivon ja sellaisen huokauksenkin heitän Jumalalle, että ihmiset pohtisivat Jeesuksen todellista persoonaa ja etsisivät siihen vastausta Raamatun lehdiltä. Muista kirjoituksista sitä on melkoisen vaikeaa löytää.

35
Pohdintapalsta / Vs: uskovaiselle sopimatonta
« : 26.12.2010 - klo:00:47 »
:D eikö siellä oo joku lastenhuone sitä varten?

36
Pohdintapalsta / Vs: Jeesus vs. Päivi Räsänen
« : 25.12.2010 - klo:18:39 »
Lainaus
Itse asiassa monet alkukirkon johtajista olivat avoimesti homoja.
:D :D :D :D :D

Lainaus
Vasta myöhemmin Jeesusta seuranneet naiset leimattiin huoriksi ja syntisiksi ja naisvihamielinen asenne sai yliotteen kirkosta.
:D :D :D :D :D

Hyvä, että lehdistä oppii uutta historiasta. Jännä, kun näistä en ollutkaan ennen kuullut mitään.

Eikä muuten ollut ensimmäinen tuollainen kirjoitus Iltalehdeltä. Siis suora lakihenkinen hyökkäys Räsäsen kristillisyyttä ja elämää kohtaan.

37
Pohdintapalsta / Vs: uskovaiselle sopimatonta
« : 25.12.2010 - klo:16:06 »
Tääkin on sellanen aihe, joka usein ylihengellistetään. Muodista tehdään syntistä vailla kunnon perusteluja.

Itse oon kasvanut kovin perinteisen herätysliikkeen piirissä ja repinyt peliverkkarini "muutaman" kerran tän asian ja siitä annetun opetuksen kanssa. Tuntuu, että mm. muotia ja meikkaamista vastustetaan vain periaatteesta ilman mitään raamatullista pohjaa.

Itse käytän hyvin monenlaisia vaatteita. En pyri piiloutumaan pukeutumiseni alle peittäen todellisen persoonani vaan pikemminkin tuomaan sitä esille vaatteillani. En sitten tiedä onnistunko vai onko tämä vain jalo tavoitteeni...

Entä tuleeko kristityn tilanteesta riippumatta pukeutua ja käyttäytyä samalla tavalla vai esimerkiksi kirkossa jollain tietyllä tapaa?

Itse en koskaan ole täysin ymmärtänyt, miksi kirkossa tai srk:ssa pitäisi pukeutua ja käyttäytyä pyhemmin. Itse olen käsittänyt, että Jumala on kaikkialla ja pidän lähes tekopyhänä, kuinka tietyt piirit vaativat jumalanpalveluksiin tiettyä pukukoodia, mutta muuten viilettävät vaikka missä vaatteissa. Mielestäni kristityn käytöksen ja pukeutumisen tulisi aina kestää Jumalan tarkastelu - viikonpäivästä huolimatta.

En halua aiheuttaa pukeutumisellani pahennusta, mutta olen huomannut, että aina joku pahoittaa mielensä, pukeuduin sitten miten tahansa, saati sitten ollenkaan lol. Niinpä pyrin pukeutumaan omalla tyylilläni, mutta pitämään sen aina siveellisyyden rajoissa.

Miehet ovat huomattavasti naisia visuaalisempia ja näin ollen myös saavat helpommin kiksejä ja kiusauksia vastakkaisen sukupuolen paljastavasta pukeutumisesta. Uskonkin, että jos kristityt naiset ja tytöt todella ymmärtäisivät tämän, he haluaisivat tehdä enemmän yhteistyötä ja pitää huolta pukeutumisensa siveellisyydestä.

Haluaisin kuitenkin muistuttaa, että tässäkin asiassa vastuu on miehellä itsellään, eikä naisella. Mies voi aina kääntää katseensa pois. Tai estää mieltään harhailemasta. Tai olla tuijottamatta. Eli turha naisilta on vaatia mitään muslimikaapujakaan, miehellä se vastuu käytöksestä on. Mutta arvostan sitä, jos kristityt naiset haluavat auttaa miehiä puhtauden kilvoittelussa pukeutumalla hillitysti.

Tulipas tekstiä..:D kysykää, jos ette enää edes pysyneet mukana.

38
Pohdintapalsta / Vs: Raamatun tulkitseminen
« : 30.11.2010 - klo:19:06 »
Kai se menee vähän niin kuin tiede..? :D Tai ehkä sitä kautta voisit ymmärtää?

Tiedehän ei väitä olevansa absoluuttinen totuus, mutta se koostuu parhaista sen hetken teorioista tai siihen suuntaan. Aina kun tutkitaan jotai lisää, niin edellinen "tieto" saattaakin päätyä romukoppaan ja uusi tulla tilalle. Silti tiede on tiedettä.

Samanlailla kenenkään ei pitäisi mielestäni väittää, että hänellä on se 100% oikea tulkinta kaikkeen, eikä se tule koskaan muuttumaan. Koska voi olla, että Jumala opettaa henkilökahtaisesti asiasta lisää tai mikä yleensä tapahtuu, niin lukemalla Raamattua oppii lisää ja kun alkaa hahmottaa kokonaiskuvaa, niin ymmärtää paremmin kontekstin ja se avaa tulkintaa oikeaan suuntaan.

Yhtälailla kuin tiede on vakuuttavaa (kunhan se on uusinta tietoa) niin jokaisen ihmisen raamatuntulkinnoista se uusin on varmasti omasta mielestä lähimpänä totuutta. Toivottavasti myös Herran  mielestä.

Eli näin se varmasti menee yksittäisen kristityn näkökulmasta. Itse ainakin ajattelen niin, että uskon täysillä tulkintoihini, mutta olen myös avoin "päivittämään" niitä, jos koen, että olen todella ymmärtänyt jonkin asian väärin, eikä vanha tulkintani edes tee oikeutta Raamatulle. Ja itse puhun melko pienistä tulkintaeroista, esim. jostain lopunaikoihin profetioihin liittyvää, vertauksien tarkoituksia yms...

Sen sijaan jos, lähdemme pohtimaan KENEN tulkinta on oikea, pääsemmekin täysin subjektiiviselle alueelle. Itse pyrin kunnioittamaan erilaisia tulkintoja niin kauan, kun perustelijat vilpittömästi perustavat ne Raamattuun. Näin ollen en tee isoa kysymystä esim. kastekysymyksestä, kunhan kristillinen kaste annetaan jollain tapaa joskus. Sen sijaan jos tulkinta jättää sumeilematta raamatuntekstejä sivuun, edes perustelematta miksi, en anna tulkinnalle juurikaan arvoa.

Ja vielä tähän loppuun, että on paljon Raamatun tekstejä, joista minulla ei ole MITÄÄN hajua, miten ne tulisi tulkita, esim monet profetiat. Joten, tietynlainen nöyryys olisi aina hyvä säilyttää, mutta ei se uskomista estä tai vie asialta pohjaa. Kyllähän esim. puolueisiinkin kuuluu monenlaista porukkaa, vaikkeivat kaikesta ajattelekaan samanlailla. (tyhmä vertaus, vihaan politiikkaa :D)

39
Pohdintapalsta / Vs: Raamatun tulkitseminen
« : 30.11.2010 - klo:12:11 »
Viisaita sanoja meille kaikille pätijöille! :)

40
Pohdintapalsta / Vs: Ihmeparantumiset
« : 29.11.2010 - klo:12:01 »
Yleensä kaikki opetus ja toiminta jossa pyhästä hengestä tehdään hellenismin filosofian platonilaisuuden demiurgistinen entiteetti häiritsee.

Aamen! - ei kun mitä? et yhtään enempää saanut sivistyssanoja mukaan?  ::)

Varsinkin jos valmiiksi odottaa kaatuvansa.  ;D ;D ;D

No mä oon kaatunut, vaikken sitä odottanutkaan. Mutta silti kyllä laitan tuon oman kokemukseni ihan puhtaasti psykologian piikkiin. Mutta uskon, että toki Pyhä Henkikin voi kaataa. En tosin lähde erittelemään, montako prosenttia kaatumisista on sitä..

41
Pohdintapalsta / Vs: Raamatun tulkitseminen
« : 29.11.2010 - klo:11:56 »
Uusi Testamentti ei opeta, että verensyönti olisi itsessään pakanakristityille kiellettyä tai syntiä. Kuitenkin kaupungeissa, joissa oli sekä juutalaisia, juutalaiskristittyjä ja pakanakristittyjä, annettiin ohje, että myös pakanakristittyjen tulisi välttää verensyöntiä. Ei siksi, että se olisi synti, vaan ettei siitä tulisi kinaa ihmisten kanssa ja joku pahoittaisi mieltään.

Voin halutessasi kaivaa asiasta myös raamatunkohdat, mutta muistaakseni noin se meni :)

Ja tuossa onkin muuten ihan hyvä ohje meille kristityille, jotka esim eri kirkkokunnissa tulkitsemme Raamattua eri tavoin. Silloin vapaamman osapuolen on ehkä joskus hyvä luopua oikeuksistaan yhteistyön tähden.

42
Pohdintapalsta / Vs: Raamatun tulkitseminen
« : 28.11.2010 - klo:14:09 »
Miten tulkinta voi lähteä tulkinnan kohteesta?

Ilmeisesti inneS tarkoitti, että Raamattu selittää itse itseään. Eli se, mitä apostolit opettavat esim lihan syömisestä (Raamatussa) selittää Vanhan Testamentin lihakieltoa (Raamatussa) meille pakanakristityille. Eli Raamatussa kirjoittajat ja puhujat selittävät aikaisempiaan Pyhiä kirjoituksia.

Jeesus itse teki näin esim. paljon ylistetyssä vuorisaarnassa. Ilman vuorisaarnaa monenlainen himoitseminen saattaisi kristittyjen mielestä olla OK ja sitten ihmeteltäisiin, kun himot kasvaa ja lankeemus tulee. Jeesus kuitenkin selitti opetuksessaan juuri kymmentä käskyä ja TULKITSI, että kymmenen käskyä eivät koske vain tekoja vaan yhtä lailla ajatuksia, asenteita ja tekemättä jättämisiä.

Omasta mielestäni on siis typerää tulkita esim kymmentä käskyä niin, että vain tappaminen olisi syntiä, kun Jeesus itse tulkitsi myöhemmin, että jo toisen vihamielinen haukkuminen on väärin.

Mielestäni on ensin aina katsottava, puhuuko Raamattu samaisesta jakeesta/asiasta muuallakin ja tehtävä päätelmänsä kokonaisuuden pohjalta. Ja erityisesti noiden Vanhan Testamentin tekstien kohdalla katsottava, että mitä alkuseurakunta opetti niistä (Raamatussa). Koska hekin tekivät tulkintansa, mitkä juutalaisten käskyistä koskivat suoralta kädeltä pakanakristittyjä. Itse luotan apostolien tulkintoihin Raamatussa enemmän kuin omiini :)

43
Pohdintapalsta / Vs: Ihmeparantumiset
« : 24.11.2010 - klo:17:42 »
En siis usko tässäkään tapauksessa Jalovaaran tappiolla keikkaansa tehneen.

Enkä ymmärrä miksi pitäisikään?

Enkä toisaalta ole nähnyt Pirkkoa limusiinin kyydissäkään. Kyseisestä tädistä tiedän ERITTÄIN vähän, mutta on mielestäni naurettavaa verrata Pirkkoa jenkkilän ökypastoreihin.

44
Pohdintapalsta / Vs: Ihmeparantumiset
« : 18.11.2010 - klo:19:42 »
Jalan "pidetäminen" on tunnettu temppu. Sopivalla asennonmuutoksella saadaan tulos näyttämään miltä tahansa.

Olen aina suhtautunut skeptisesti noihin jalanpidentymisiin, koska todellakin, kerta toisensa jälkeen toinen jalka voi näyttää pitemmältä ja toinen lyhyemmältä, riippuu siitä miten istuu.

Viime maaliskuussa näin kuitenkin tällaisen pidentymisihmeen Australiassa, Wollongongissa. Ystävälläni tuli tanssimisesta lantio usein kipeäksi ja yhdessä ystävieni kanssa rukoilimme hänen puolestaan. Ystäväni istui tuolissa ja piti jalkojaan toisen ystäväni puolesta. Kesken rukouksen näin, kuinka ystäväni istui aivan samassa asennossaan, mutta hänen vasen jalkansa liikkui kaksi kertaa ikään kuin taaksepäin (n. 2cm ja sitten taas 2cm).  Ystäväni tunsi tämän lantiossaan ja kertoi, kuinka ikään kuin joku olisi lämpimällä voimalla työntänyt lantiota tai jotain.

En tiedä, mitä ajatella jalanpidentymisihemestä, mutta tämä ainakin tapahtui täysin meistä riippumatta. Vaikka kyseessä ei ollutkaan pidentymisihme, vaan jalan "lyhentyminen" tai enemmänkin muutos lantiossa, joka näkyi jalan liikkumisena "lyhyemmäksi". :D

Mutta ikävä kyllä asialla on myös pimeä puoli. Kaikenmaailman rahastajat liikkuvat näillä markkinoilla. Ja heidän arvostelusta saa heti kuulla olevansa Jumalan vastainen ja muuta kauheaa.
Miksi Jumala tarvitsisi jonkin parantajan välimieheksi tai naiseksi. Jolle vielä pitää kolehdit maksaa!

Nämä puoskarit ovat vain toisen ihmisen sairaudella hyötyviä inhotuksia. Ja sellaisia uskovat kutsuvat kirkkoihinsa.
Ja kokouksiinsa kutsuvat jopa toiselta puolelta maapalloa huijareita yksityiskoneillaan tulemaan tänne rahastamaan.

Oikeassa olet, ihmeillä kierrellään myös keräämässä rahaa. :( Ja se on syvältä ja vesittää hommaa aika lailla.

Mutta jos joku on oikeasti saanut Jumalalta parantamisen armolahjan ja siihen liittyvän kutsumuksen niin ilman muuta toivon, että hän käyttää sitä rohkeasti ja paljon!

45
Pohdintapalsta / Vs: Ihmeparantumiset
« : 17.11.2010 - klo:22:43 »
Ite jotenkin aattelen, että ihmeitä tapahtuu eniten lähetyskentillä. Siellä missä evankeliumia saarnataan rohkeasti ja heittäydytään Pyhän Hengen varassa tilanteisiin, missä oma viisaus, omat voimat ja omat varat ei vaan yksinkertaisesti riitä. Itsekin olen suurimman osan ihmeistä yms. nähnyt ja kuullut nimenomaan ollessani aktiossa.

Jostain kolmannen maailman pioneerilähetystyöntekijästä saattaisi tuntua huvittavalta keskustelu siitä, tekeekö Jumala ihmeitä - totta kai tekee! :) Enkä väitä, että lähetystyökään olisi aina ihmeestä ihmeeseen kulkemista, mutta Raamatussakin ihmeitä tapahtui runsaasti, kun evankeliumia saarnattiin pakanoille.

Sivuja: 1 2 3 4 5 ... 34