Nettipappi.net

Ateistit ja agendat

Nettipappi Marko

 • Nettipappi
 • Ylläpitäjä
 • Konkari
 • *****
  • Viestejä: 1 892
  • Profiili
ATEISTIT KESKUSTELUFOORUMILLA

Keskustelufoorumi on kristillinen foorumi. Alueellisesti se palvelee Kangasalan seurakuntaa. Keskustelut nousevat kristillisestä maailmankatsomuksesta, Raamatusta ja kristinuskosta. Tästä syystä kristityt ovat foorumilla kotikentällään. Ei-kristityt ovat muukalaisia.

Ateisteilta, agnostikoilta tai jonkun muun kristinuskon ulkopuolisen elämänkatsomuksen edustajilta pääsy foorumille ei ole kielletty, mutta heiltä edellytetään ehdotonta kunnioitusta foorumin ideaa ja käyttäjiä kohtaan. Havaintojeni mukaan lähes koko foorumin historian ajan keskusteluihin on vuorollaan osallistunut joku kiihkeitä puheenvuoroja käyttävä ateisti, joka aiheuttaa tietynlaisia ongelmia. Suurimpana ongelmana on keskustelujen kääntyminen seurakuntalaisten keskinäisestä keskustelusta kristityt vastaan ateistit –väittelyyn. Tällöin foorumille kirjoitetuista viesteistä lähes puolet tulee yhdeltä henkilöltä, joka ei edes edusta foorumin ensisijaista kohderyhmää. Eri tahoilta olen kuullut, kuinka aktiiviset seurakuntalaiset ovat tämän vuoksi lopettaneet foorumin lukemisen.

Yllä mainittu asetelma ei ole missään määrin sallittava. Siksi yritän tehdä parannusta liian lepsusta moderoinnista ja sen pohjaksi tarkennan sääntöjä ja periaatteita.


1. Kristillinen maailmankatsomus ja kieli

Kristittyjen pitää pystyä keskustelemaan omalla kielellään. Raamattuun ja kristinuskon kielenkäyttöön perehtyneet ihmiset kuulevat asioita eri tavalla kuin ulkopuoliset. On käynytkin niin, että ateisti on kuullut asiat loukkauksena ja hyökkäyksenä ei-uskovia kohtaan, vaikka kristillisessä kontekstissa asia ei niin ole. Lähtökohtaisesti tällä foorumilla ei kuitenkaan voida toimia niin, että kaikki asiat täytyy ajatella ensin muiden kuin pääasiallisen foorumin kohderyhmän näkökulmasta. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että kristityillä olisi oikeus päästää suustaan kaikkea, mitä sylki sinne on tuonut.

Foorumin ensisijaisella käyttäjäryhmällä täytyy olla myös mahdollisuus keskustella omista nyansseistaan. Esimerkiksi kristittyinä saatamme tarkastella jotain asiaa ja pohtia, onko se vaaleanvihreä, tummanvihreä vai syvän vihreä, mutta sivusta tulee ei-kristitty toteamaan, että se on punainen ja muun keskustelun voi lopettaa. Olen itsekin usein halunnut keskustella jotain kristilliseen perinteeseen iskostunutta ajattelua kyseenalaistaen, mutta se on ollut mahdotonta sen jälkeen, kun keskustelu on siirtynyt kristittyjen kesken käydystä sävyerojen vertailusta ateistien kanssa käytävään vastakkainasetteluun.


2. Kristittyjen ohjaaminen ja foorumilla esillä oleminen

On erittäin totta, että kristittyjen ajattelumaailma tarvitsee välillä opponenttia. Mikä tahansa uskovien yhteisö on aina myös inhimillinen ja erehtyvä, ja se pystyy muhimaan omassa liemessään pilalle. Ateistisesti ajattelevat eivät kuitenkaan ole tällä foorumilla niitä ritareita, jotka korjaavat kristittyjen ajattelua. Kysyä saa, mutta siinäkin pitää olla rajansa. Kyselyn varjolla keskustelua on helppo pyörittää aivan eri uomiinsa kuin se olisi muuten menossa. Erityisen ikävä ilmiö on samojen kysymysten pyörittäminen toistuvasti ja useissa ketjuissa. Tähän ilmiöön on joskus liittynyt yksipuolisuus: yksi kyselee paljon ja toistuvasti, muttei itse vastaa hänelle esitettyihin kysymyksiin. Tällöin ei voida puhua rehellisestä keskustelusta.

Foorumin historiassa jotkut ateistit ovat kertoneet, että heistä on mieluista tutustua kristilliseen ajattelumaailmaan foorumin kautta. Tämän voi tehdä myös tarkkailemalla eikä keskusteluja hallitsemalla. Aina on sallittua perustaa uusia keskusteluaiheita jopa ateistisesta lähtökohdasta. Jos foorumin käyttäjät eivät niistä innostu, on ymmärrettävä tehdä johtopäätökset ja unohdettava kyseisten asioiden käsittely myös muiden otsikoiden alla.

Ateisteilta edellytetään hienovaraisuutta siinäkin, että heidän tehtävänsä ei ole näkyä ja kuulua eniten foorumilla. Ajatukset ja mielipiteet voivat olla erittäin fiksuja ja järkeviä, mutta foorumi on perustettu seurakuntaa palvelevaksi. Kun kristityt kaipaavat erityisesti ateistien mielipiteitä, he osaavat hakeutua toisenlaisille foorumeille niitä kyselemään. Olen saanut seurakuntalaisilta muun muassa tällaisen palautteen: "Olisi kiva aloittaa keskusteluja foorumilla, mutta kun kuitenkin 'se ja se ateisti' alkaa ensimmäiseksi kommentoida, niin ei huvita." On houkutteleva asetelma tulla ateistina kristittyjen joukkoon ja olla ensimmäisenä sanomassa eriävä mielipide tai uusi näkökulma, mutta se ei sovi tämän foorumin linjaan.


3. Kristinuskon vastainen lähetystyö

Tuskin kukaan tulee tälle foorumille ilmoittaen haluavansa käännyttää kristityt ateisteiksi. Keskusteluihin ei kuitenkaan kuulu mikään rivien välissä tehty kristittyjen mustamaalaus tai heidän ajattelumaailmansa naurunalaiseksi saattaminen. Harmillisen yleistä tuntuu olevan esimerkiksi historiassa tai muualla maailmassa tehtyjen vääryyksien nostaminen esille, kun puhutaan foorumilla keskustelevien kristittyjen näkemyksistä. Kristittyjen syyttäminen syrjimisestä on myös yksi nykyisiä muotivillityksiä. Tämän tyylisiä asioita voivat ateistista elämänkatsomusta puoltavat ihmiset jakaa keskenään muilla foorumeilla, mutta tänne ne eivät kuulu, jolleivät kristityt keskenään asiaa pohdi. Veljellinen ja sisarellinen ojentaminen kyllä kuuluu kunnolliseen kristilliseen elämään. Mitään hyvää ei kuitenkaan seuraa siitä, että ulkopuoliset haukkuvat kristittyjä.

Ylipäätään jo silloin täytyy hälytyskellojen soida, jos on tarve kertoa olevansa ateisti, mutta silti haluaa tulla kristittyjen foorumille keskustelemaan. Tällöin kysytään aivan erityistä hienovaraisuutta ja kohteliaisuutta foorumin ensisijaisia käyttäjiä kohtaan.
« Viimeksi muokattu: 06.01.2015 - klo:18:50 kirjoittanut Nettipappi Marko »
Marko Sagulin


Nettipappi Marko

 • Nettipappi
 • Ylläpitäjä
 • Konkari
 • *****
  • Viestejä: 1 892
  • Profiili
AGENDAT

Foorumin historiaan on kuulunut kausia, jolloin joku kirjoittaja on tullut mukaan hyvin vahvasti oman agendansa kanssa. Tyypillisintä on, että kristitty foorumin käyttäjä on pitänyt esillä jotain marginaalista kristillistä korostusta tai ei-kristitty jotain näkemystään kristityistä.

Foorumi on nimenomaan mielipiteiden jakamisen ja keskustelun paikka. On kuitenkin eri asia sanoa mielipiteensä kuin ajaa eteenpäin agendaansa. Jälkimmäisessä tapauksessa keskustelija ei malta pysyä yhden otsikon alla, vaan tuo näkemyksensä mukaan useisiin ketjuihin. Tyypillistä tällöin on toistuva samansisältöinen viestittäminen ja usein myös hyvin pitkät viestit. Kyse on silloin floodauksesta, joka ei ole sallittua.

Oman agendansa ajajat voivat perustaa mielenkiintonsa kohteelle oman viestiketjun. Jos foorumin käyttäjät eivät innostu keskustelemaan, on osattavat tehdä johtopäätökset. Teemaa ei pidä uittaa silloin muihinkaan ketjuihin.
Marko Sagulin


Nettipappi Marko

 • Nettipappi
 • Ylläpitäjä
 • Konkari
 • *****
  • Viestejä: 1 892
  • Profiili
MODERAATTORIN TOIMENPITEET

Tässä ketjussa mainittuja foorumin väärinkäytöksiä on todella vaikea tuomaroida. Olen itse moderaattorina ollut liian lepsu. Usean käyttäjän kanssa olen keskustellut yksityisviestein, mutta sen suurempiin toimenpiteisiin en ole vielä ryhtynyt. Porttikieltouhkaus on aina hetkellisesti korjannut tilannetta.

Olen kirjoittanut nämä ohjeet, jotta jatkossa voin olla suoraviivaisempi. Silti ei ole olemassa mitään sääntöjä, jotka olisivat aukottomia siten, että moderaattori voisi todeta porttikiellon syyksi jonkun sääntöpykälän. Aina puolustuksen puheenvuorossa voidaan sanoa, että mitään väärinkäytöstä ei ollut ja moderaattori vain tulkitsi väärin.

Ymmärrän nämä rajoitukset ja yritän repiä ryhtiä enemmän. Moderointi on rumasti sanottuna aina mielivaltaista toimintaa. Nyt olen hahmotellut linjaukset, joiden mukaan sitä mielivaltaa yritän toteuttaa. Aivan perustellusti voidaan väittää, että säännöt on laadittu niin, että jos jonkun ateistin toiminta ei miellytä tai hän ottaa liian näkyvän roolin, hänelle voidaan asettaa porttikielto. Silti tästä eteenpäin otan mieluummin haukut liian tiukasta moderoinnista kuin kuulen, kuinka seurakunnan aktiiviset ihmiset ovat lopettaneet käyntinsä foorumilla liian lepsun moderoinnin vuoksi.
« Viimeksi muokattu: 30.12.2011 - klo:16:58 kirjoittanut Nettipappi Marko »
Marko Sagulin