Kirjoittaja Aihe: Floodaus, trollaus ja inttäminen  (Luettu 6818 kertaa)

Nettipappi Marko

  • Nuorisopastori
  • Ylläpitäjä
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 890
    • Profiili
Floodaus, trollaus ja inttäminen
« : 15.08.2010 - klo:10:51 »
Keskustelufoorumi ei toimi ilman sääntöjä ja järjestystä. Foorumeilla esiintyy erilaisia ongelmia. Tässä kolme aivan erityisesti kiellettyä asiaa, joita foorumin tähänastinen historia on paljastanut.


FLOODAUS

Floodaus tarkoittaa yleensä foorumikielessä sitä, että joku käyttäjä syöttää useita samansisältöisiä viestejä lyhyellä aikavälillä keskusteluihin mukaan. Kristillisellä foorumilla ongelma syntyy helposti. Hengellisissä asioissa oikeassa olemisen tarve on usein niin suuri, että joillakin kirjoittajilla saattaa hämärtyä nimenomaan foorumin keskustelunäkökulma. Lopputuloksena on muista keskustelijoita kunnioittamaton asenne, jonka seurauksena kyseinen käyttäjä jättää muut kirjoitukset huomiotta ja syöttää toistuvasti vain omia mielipiteitään roskapostin tyylisesti. Lisää Wikipediassa: Floodaus

Valvojan reaktio: Floodausviestit poistetaan. Patologisissa tapauksissa tehdään kyseiselle käyttäjälle esto foorumille kirjoittamiseen. Käyttäjien pitää kunnioittaa toisten mielipiteitä. Jokainen on omasta mielestään oikeassa – ja usein varmaan voidaan löytää eri keskustelijoista se, joka on absoluuttisestikin oikeassa. Siitä huolimatta foorumi on keskustelun ympäristö.


TROLLAUS

Trollaus tarkoittaa tahallista provosointia ja häiriköintiä. Uskonnollisissa keskusteluissa tunteet kuohahtavat useammin kuin esimerkiksi omenalajikkeiden makuerojen vertailussa. Tämä tarjoaa trolleille erinomaisen lähtökohdan. Mitään erityistä näkökulmaa puolustamatta on vaivatonta sohia toisten keskustelijoiden viestejä ja puuttua epäkohtiin ilman, että on mitään mielenkiintoa käydä todellista keskustelua. Lisää Wikipediassa: Trolli ja Fleimi

Valvojan reaktio: Trollausviestit poistetaan. Patologisissa tapauksissa tehdään kyseiselle käyttäjälle esto foorumille kirjoittamiseen. Valvojan on toisaalta todella vaikea tietää, mikä on tahallista ärsyttämistä, mikä oikeasti eri mieltä olemista, josta toinen vain sattuu ärsyyntymään. Hyvä nyrkkisääntö on kuitenkin, että täysin vastakkaisen mielipiteenkin pystyy kirjoittamaan niin, että sillä ei härnätä toista. Tällä foorumilla myös aito mutta toisia ärsyttäen ilmaistu mielipide lasketaan trollaukseksi.


INTTÄMINEN

Tämä ei ole mitään tietokoneslangia. Se on juuri sitä, mitä se suomen kielessä tarkoittaa. Ja sitä näkyy myös tällä foorumilla, kun joku kirjoittaja: a) Haluaa saada muut oman näkökulmansa taakse, eikä lopeta omaa inttämistään ennen kuin muut vaikenevat. b) Yrittää tivata vastausta kysymykseen, vaikka toinen keskustelija ei osaa tai halua vastata.

Valvojan reaktio: Inttämiseen puututaan edellisten viestien tavoin. Keskustelun ilmapiirissä kukaan ei voi hallita toisia – paitsi valvoja, jonka tehtävä on valvoa, että hallintaa ei tapahdu. (Ristiriitaista, tiedän…) Jos itse tietää olevansa oikeassa, näkökulmansa saa perustella ja perustelujaan saa tarkentaa, mutta loputon vänkääminen ei käy. Ja jos vastausta kysymykseensä ei saa, niin sitä ei sitten saa. Ei siinä sen kummempaa.


Miksi näin tiukka linja?

Nimimerkkien suojissa käydyissä keskusteluissa ääripään mielipiteet korostuvat. Tämä Kangasalan seurakunnan foorumi ei ole tarkoitettu ensisijaisesti ääri-ilmiöiden esittelypaikaksi vaan tavallisten seurakuntalaisten tai kristillisistä asioista kiinnostuneiden ihmisten keskusteluympäristöksi. Valvojana toimiessani olen saanut kahdenlaista palautetta. Yllä mainittuihin väärinkäytöksiin syyllistyneet tai niihin päin kallellaan olevat käyttäjät ovat pitäneet minua diktaattorina ja foorumia hallitsevana tyrannina. Maltilliset keskustelijat puolestaan ovat tosi elämässä tavatessani sanoneet jättäneensä foorumin lukemisen, kun siellä on ollut liikaa edellä mainittua käytöstä. Jos ei voida välttää sitä, että jompikumpi osapuoli loukkaantuu, niin sydämestäni haluan, että floodaajat, trollit ja inttäjät loukkaantuvat ja jättävät foorumin. Siksi näin tiukka linja. Netti on pullollaan foorumeita, joissa voi rellestää paljon vapaammin. Heidän kannattaa etsiytyä sinne.
« Viimeksi muokattu: 07.01.2015 - klo:13:18 kirjoittanut Nettipappi Marko »
Marko Sagulin